Home Theater Workshops Beeldende kunst Film Projecten Het laatste nieuws!

De CatalanenPublieks-reacties

""Het is onmogelijk om niet dadelijk ten volle mee te leven met de Heer  Zeewater, de veel beproefde leraar aardrijkskunde uit de komische strip:
'Meneer Zeewater en zijn Klas
' van Ton Meijer.
Wat een ellende: uit een repeterende nachtmerrie wordt Zeewater een nieuwe dag in geloodsd, die hem door een eigenvoetig uitgesleten loopgraaf naar zijn helse Klas en tot wanhoop brengt. Tot aan zijn knieën wadend door hoon en misverstand is er ook onderweg niets wat hem tot vreugde strekt; de lezer des te meer.
Als hem inmiddels duidelijk wordt dat zelfs God de Vader niets voor de plichtsgetrouwe leraar kan en wil doen, besluit Meneer Zeewater, geheel op eigen kracht en zonder enig drijvend vermogen, het ruime sop te kiezen.....
Dit alles door Meneer Meijer opgetekend in zijn bekende vakbekwame en aanstootgevende stijl. Koop die Strip!
  Anne Keizer

"De strip is simpelweg geweldig.
Bij het lezen kreeg ik een naast een glimlach ook déjà vu. De leerlingen lijken zo uit de jaren 80 te zijn weggelopen. Heerlijk om punkers en bullebakken in hun meest stereotype vorm te zien.
Scherp en humoristisch worden de verhoudingen tussen de leraar en zijn leerlingen neergezet.
Chapeau."
Germt Gringhuis

"Het stuk Zitten boeide me van begin tot eind. Fantastische teksten. Maar alle teksten van Catalanen-voorstellingen waren ijzersterk. Erg fraai hoe de macht, of het sterkste zijn, heen en weer wisselde tussen de beide manen. Het einde laat me met vragen zitten. Maar dat is wellicht ook een beetje de bedoeling."

"Ik heb gisteren in theater Bernlef de voorstellingen Happy Hour en De Gouden Fuik gezien. Ik heb geweldig genoten van het spel van alle spelers en niet in het minst van het script van Ton Meijer, mijn complimenten."

"Gisteravond heb ik genoten van de voorstellingen Happy Hour. De wendingen, het zwalken en dwarrelen van gedachten en de uiteindelijke ontluistering deden me denken aan Happy Hour van Peter Hammill. Ik was zeer onder de indruk van het optreden. Ton heeft me echt geraakt! Het "thema", de taal, het spel, het paste allemaal zo goed bij elkaar. Subtiel verloop hoe de leraar "omsloeg naar de andere kant."

Arnold Veeman:
"Bij het zien van de eenakter Escapeling: Ik hoor muziek bij het zien van dat stuk Jenny Kalma: Ik vond het stuk De Turbulente nacht van Meneer P. prachtig en heel knap gespeeld. De leerlingen( zei de klassedocent) waren ook onder de indruk. Ik hoop jullie nog eens te zien/ te horen."

Uit het advies van Groninger Adviescommissie Cultuur voor de gemeente en provincie Groningen:
“Met Ton Meijer heeft de Toneelgroep Helwerd een schrijver aangetrokken die goed weet om te gaan met emotie en tekst. Als artistiek leider van de theatergroep de Catalanen heeft hij meerdere eenakters geschreven die worden gekenmerkt door een absurdistische stijl en een origineel, eigen taalgebruik. Tragiek en vervreemding liggen in zijn werk dicht bij elkaar en deze stijl wordt gecontinueerd in de eenakters voor Toneelgroep Helwerd”

Herman Finkers:
"Die tekst van jou had nog wat langer mogen duren wat mij betreft. "

Een gedeelte uit het juryrapport Monologenfestival Noorderbad Groningen:
“Verhalen met een diepgang die zijn weergang niet kent. Hier staat een rasverteller, die zijn verhalen vertelt met een geweldige dynamiek, met geen ander hulpmiddel dan zichzelf. Hij staat voor het gordijn en vertelt. Deze acteur schakelt zonder enige moeite in zijn verhalen van de ene personage naar de andere en weer naar de verteller in een ademloze spelstijl. Het publiek hangt als het ware aan zijn lippen. Dit heeft met de inhoud van de verhalen te maken als met de wijze van voordragen.”

Gedeeltes uit recensies van HBO studenten over de eenakter Bevroren God:
"In deze eenakter laat de schrijver van het stuk met zijn eenvoudige decor en kleine interacties met het publiek de mensen nadenken over geloven. Zijn doel is om mensen,na het zien van het stuk, aan te sporen een gesprek aan te gaan op het gebied van God en de goedgelovigheid van de mensen. Iets wat hem naar mijn mening uitstekend gelukt is. Dit is tevens te danken aan het overtuigende spel van de twee acteurs. "

"Ik vond het een leuk en origineel stuk. Het geeft een goed beeld van de houding van de mensheid ten opzichte van God en geloof. Tijdens het stuk kwamen er wel veel vragen bij me op. "Bevroren God is een leuk stuk met een boodschap die goed aansluit bij mijn visie op geloof. Mensen moeten zelf denken en God in zichzelf vinden."

 

"Ik vond het een erg interessante voorstelling, aan het begin wist ik niet precies wat ik ervan moest verwachten, door de titel Bevroren God. De onverwachte momenten maken het verhaal aantrekkelijk om naar te luisteren. Wanneer je de hele voorstelling luistert naar twee mensen, zwakt je aandacht toch erg snel af. Dit hebben ze goed aangepakt door middel van het voorstellen en het af laten gaan van de mobiel. "

"Of God niet of wel bestaat dat laten de acteurs in het midden en dat is ook het mooie van het stuk. Een uitdaging voor de(on)gelovige maar ook voor de twijfelaar. Een eenakter met het altijd recente thema. Al met al een interessante voorstelling die de toeschouwers uitdaagt na te denken over dit thema waarvan de mensheid niet uitgesproken over kan raken."

"Het stuk wordt gespeeld op een eenvoudig toneel. Zwarte achtergrond en er is weinig materiaal aanwezig. Slechts twee stoelen, waarvan één grote rieten voor God en een andere houten voor de mensheid. God is gekleed in een mooi, wit en sjiek pak. De mensheid wordt heel sober voorgesteld; spijkerbroek met overhemd. Wat licht betreft is het niet veel bijzonders. Slechts twee lampen belichten de acteurs. Deze toneelspelers waren van uitzonderlijke klasse. De manier waarop zij een simpel verhaal tot iets heel bijzonders maakten was erg uniek. Met weinig materiaal en weinig woorden zoveel zeggen, echt heel indrukwekkend."

"Ik vond het echt een geweldig pakkend stuk. Ik denk niet dat iemand beter het verloop van het geloof in God kan uitleggen dan op deze manier; door als God daar te gaan staan. Ik moet zeggen dat ik er wel even aan moest wennen dat iemand op het toneel kan gaan staan en durft te zeggen: Ik ben God. "

"Het stuk bewoog mij er toe maar weer eens na te denken over mijn levensovertuiging. Het stuk zou zeer nuttig kunnen zijn als aanleiding voor discussie bv met mensen met verschillende standpunten tov religie."

"Persoonlijk vond ik het stuk interessant omdat ze een vrij serieus onderwerp aansneden en op een spiegelende manier voorzetten. Daarmee word je je bewust van je eigen gedachtes over God. "